|
Albo komputery bardzo się nie lubią albo coś im przeszkadza się zobaczyć w otoczeniu sieciowym.
Witam Opiszę mój problem Mam siec w domu : 2 komputery jeden stacjoonarny podłączony do routera przez RJ-45(kabel) dugi bezprzewodowo(radiowo) laptop. Router bezprzewodowy+4xRJ w jednym. Roter oczywiście podłączony do modemu i do sieci... Internet pracuje na obu komputerach jednocześnie bez problemu. Oba komputery maja wpisaną tą samą grupę roboczą. Oba na pokładzie windows XP. Przy włączeniu wyświetlenia komputerów grupy roboczej - komunikat "grupa robocza niedostępna .Skontaktuj się z administratorem, nie masz praw... itd. Taki sam objaw na obu komputerach. przy podłączaniu pierwszego z nich znalazł ale samego siebie w grup[ie roboczej. tak samo z drugim podłavczany znalazł samego siebie. Po sprawdzeniu ponownie pierwszego - pojawia się komunikat (wyżej opisany). Tak samo się dzieje przy włączonej lub wyłączonej zaporze firewall.
Napiszę co już zrobiłem:
1 krok
Symptomy Na komputerach z systemem Windows XP, skonfigurowanych jako członkowie grupy roboczej w środowisku sieci równorzędnej, może występować jeden lub kilka z następujących symptomów: • Nie można uzyskać dostępu do folderów lub plików udostępnionych. • Nie można zlokalizować innych komputerów w grupie roboczej. • Po dwukrotnym kliknięciu grupy roboczej w folderze Moje miejsca sieciowe wyświetlany jest następujący komunikat o błędzie: Grupa robocza nazwa grupy roboczej jest niedostępna. Być może nie masz uprawnień do korzystania z tego zasobu sieciowego. Uwaga: W sieci równorzędnej każdy komputer na takie same prawa i może inicjować komunikację. W ten sposób ta sieć różni się od sieci typu klient/serwer.
Przyczyna To zachowanie może wystąpić, jeżeli wszystkie z następujących warunków są spełnione: • System NetBIOS przez TCP/IP nie jest włączony na co najmniej jednym komputerze w grupie roboczej. • Usługa Przeglądarka komputera nie jest uruchomiona lub jest wyłączona na co najmniej jednym komputerze w grupie roboczej. To zachowanie może również występować, jeżeli Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Networks nie jest zainstalowane lub jest blokowane przez Zaporę systemu Windows.
Rozwiązanie Włączenie systemu NetBIOS przez TCP/IP i uruchomienie usługi Przeglądarka komputera Aby rozwiązać ten problem, należy upewnić się, że system NetBIOS przez TCP/IP jest włączony, a usługa Przeglądarka komputera jest uruchomiona na każdym komputerze w grupie roboczej. Aby to zrobić, wykonaj następujące kroki. Włącz system NetBIOS przez TCP/IP 1. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Panel sterowania, a następnie kliknij polecenie Połączenia sieciowe i internetowe. 2. Kliknij łącze Połączenia sieciowe. 3. Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę Połączenie lokalne, a następnie kliknij polecenie Właściwości. 4. Kliknij ikonę Protokół internetowy (TCP/IP), a następnie kliknij przycisk Właściwości. 5. Kliknij kartę Ogólne, a następnie kliknij przycisk Zaawansowane. 6. Kliknij kartę WINS. 7. W obszarze Ustawienia systemu NetBIOS kliknij opcję Włącz system NetBIOS przez TCP/IP, a następnie kliknij przycisk OK dwa razy 8. Kliknij przycisk Zamknij, aby zamknąć okno dialogowe Właściwości: Połączenie lokalne. 9. Zamknij okno Połączenia sieciowe. Krok 2: Uruchom usługę Przeglądarka komputera 1. Kliknij przycisk Start, kliknij prawym przyciskiem myszy polecenie Mój komputer, a następnie kliknij polecenie Zarządzaj. 2. Kliknij dwukrotnie gałąź Usługi i aplikacje. 3. Kliknij dwukrotnie ikonę Usługi. 4. Po prawej stronie kliknij prawym przyciskiem myszy pozycję Przeglądarka komputera, a następnie kliknij polecenie Uruchom. 5. Zamknij okno Zarządzanie komputerem.
NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO
krok 2
: Zainstaluj Udostępnianie plików i drukarek oraz upewnij się, że nie jest ono blokowane przez Zaporę systemu Windows. Krok 1: Zainstaluj Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Networks 1. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie ncpa.cpl, a następnie kliknij przycisk OK. 2. Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę Połączenie lokalne, a następnie kliknij polecenie Właściwości. 3. Kliknij kartę Ogólne, a następnie kliknij przycisk Zainstaluj. 4. Kliknij pozycję Usługa, a następnie kliknij przycisk Dodaj. 5. Na liście Usługa sieciowa kliknij pozycję Udostępnianie plików i drukarek w sieciach Microsoft Networks, a następnie kliknij przycisk OK. 6. Kliknij przycisk Zamknij. część 2: Upewnij się, że Udostępnianie plików i drukarek nie jest blokowane przez Zaporę systemu Windows 1. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz firewall.cpl, a następnie kliknij przycisk OK. 2. Upewnij się, że pole wyboru Nie zezwalaj na wyjątki na karcie Ogólne nie jest zaznaczone. 3. Kliknij kartę Wyjątki. 4. Upewnij się, że pole wyboru Udostępnianie plików i drukarek na karcie Wyjątki jest zaznaczone, a następnie kliknij przycisk OK.
KOMPUTERY WIDZĄ SAME SIEBIE
krok 3
Konfiguracja protokółów sieciowych:
1). Klikamy prawym przyciskiem myszy ikonę Moje miejsca sieciowe i wybieramy Właściwości. Lub z Menu Start wybieramy Ustawienia i Panel Sterowania następnie włączamy Połączenia sieciowe. 2). Na ikonie Połączenie lokalne klikamy prawym klawiszem myszy i wybieramy pozycje Właściwości. 3). W oknie, które się pojawi wybieramy pozycje Protokół internetowy TCP/IP i klikamy na przycisku Właściwości. 4). Klikamy Uzyskaj adres IP automatycznie Nazwa komputera i grupa robocza: 1). W celu ustawienia nazwy swojego komputera na ikonie Mój komputer klikamy prawym klawiszem myszy i wybieramy pozycje Właściwości: 2). Przechodzimy do zakładki Nazwa komputera i klikamy przycisk Zmień. 3). W polu Nazwa komputera wpisujemy nazwę swojego komputera (najczęściej: nazwisko lub pseudonim). W pole Grupa robocza wpisujemy MSI, następnie klikamy przycisk OK.
Ustawienia serwera Proxy:
1). Po uruchomieniu programu Internet Explorer przechodzimy do menu Narzędzia i klikamy Opcje internetowe. Następnie przechodzimy do zakładki Połączenia i klikamy przycisk Ustawienia sieci LAN. 2). Zaznaczamy pole Automatycznie wykryj ustawienia. Konfiguracja jest zakończona.
Udostępnianie plików:
1). Klikamy prawym klawiszem myszy na ikonę Mój komputer i wybieramy Zarządzaj. 2). Klikamy na folderze Użytkownicy, następnie zaznaczamy pozycje Gość i prawym klawiszem myszy wybieramy Właściwości. 3). W oknie które się pojawi, usuwamy zaznaczenie pola Konto jest wyłączone. Klikamy przycisk OK. 4). W folderze Mój komputer wybieramy pozycje Opcje folderów z menu Narzędzia. 5). W zakładce Widok usuwamy zaznaczenie pola Użyj prostego udostępniania plików. Klikamy przycisk OK. 6). Po skonfigurowaniu opcji możemy juz przejść do udostępniania folderów. Klikamy prawym klawiszem myszy dowolny folder, który chcemy udostępnić i wybieramy Udostępnianie i zabezpieczenia. 7). W oknie, które się pojawi zaznaczamy opcje Udostępnij ten folder, w polu Nazwa udziału możemy wpisać dowolna nazwę, pod która nasz udostępniony folder będzie widoczny w sieci. Dodatkowo możemy wybrać limit liczby użytkowników jednocześnie podłączonych do udostępnionego folderu (opcja Zezwalaj tylu użytkownikom). 8).Przycisk Uprawnienia pokazuje prawa dostępu do udostępnionego katalogu użytkownikom z sieci.
To powinno skończyć się sukcesem, ale nic nie zmieniło.
krok 4
Czasami by być widzianym w Otoczeniu sieciowym trzeba włączyć konto Gość (Panel sterowania\Konta użytkowników)
Windows XP jest wbudowany Firewall ("Zapora połączenia internetowego"), należy pamiętać o udostępnieniu poprzez niego odpowiednich portów lub po prostu go wyłączyć. Czyli przejdź do "Panelu sterowania" >> "Połączenia sieciowe" >> "Właściwości" swojego połączenia, wybieramy zakładkę "Zaawansowane". Tutaj odznaczamy ptaszek przy ustawieniach zapory.
W Windows XP jest coś takiego jeszcze jak odmowa dostępu do komputera.... Czyli przejdź do "Panelu sterowania" >> "Narzędzia administracyjne" >> "Ustawienia zabezpieczeń lokalnych" i wybieramy w nowo otwartym oknie "Zasady lokalne" i "Przypisywanie praw użytkownikom". Teraz odszukujemy z prawej "Odmowa dostępu dla tego komputera z sieci" i na tej liście nie może być użytkowników uprawnionych do dostępu z sieci czyli m.in. w większości wypadków nie powinno być tu konta "Gość".
CAŁY CZAS WIDZĄ TYLKO SIEBIE LUB na jednym z komputerów nic nie widać w otoczeniu sieciowym
na koniec ustawiłem IP na stałe w jednym i drugim i staciłem internet..... sad.gif załamka.... CZY SĄ JESZCZE JAKIEŚ METODY? bo mnie krew..... pozdr. Brack
|