LANFORUM.NET - Sieci Lokalne i Bezprzewodowe

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
Siec Lan - duzy problem.
tobix
post Nov 27 2009, 13:40:57
Post #1

User

Grupa: Members
Użytkownik nr: 8,582

Witam, was bardzo drodzy uzytkownicy. Mam duzy problem z domowa siecia lan. Jak do tej pory nie zdarzylo mi sie zebym nie mogl polaczyc dwoch komputerow w siec Lan. Problem polega na tym ze, chce polaczyc dwa komputery Pc i latpopa. Pc (fujitsu simens) i laptop (fujitsu siemens lifebook e7110). Mam kabel skroscowany dziala poprawnie bo sprawdzalem. Wczesniej laczylem swojego pc z laptopem toshiba satelite a300 i wszystko bylo wporzadku. Wiadomo ustawienia byly takie ze grupa robocza ta sama MSHOME polaczenie TCP/IP na jednym 192.168.0.1 na drugim koncowka 2. Bramka domyslna automatyczna i wszystko smigalo. Teraz kiedy chce polaczyc lifebook z pc nie ma placzenia sa sterowniki wgrane poprawnie w biosie sprawdzalem dostepnosc lan. Polaczylem Toshibe z laptopem fujitsu i oba te laptopy sie polaczyly siecia. Myslalem ze wejscie Ethernet w pc w plycie glownej sie odlutowalo wiec kupilem dzisiaj druga nowa karte sieciowa (Realtek RTL8139/810X Family PCI F) wgralem sterowniki na pc-cie wpisalem adresy i nic huh.gif . Probowalem automatycznie tez nic. Dziwne to dla mnie poniewaz dwa laptopy sie lacza a pc z laptopem ktory wczesniej laczyl nie chce laczyc. Nawet zmienilem system. Na kazdym jest Xp pro. Bardzo prosze o pomoc od poniedzialku czytam rozne posty, na spryciarze i youtube ogladlem filmiki i wszystko jest tylko dotyczace szybkiego poprawnego polaczenia sieci sad.gif .

Go to the top of the page

+Quote Post
KolleK
post Nov 27 2009, 16:55:47
Post #2

Guru

Użytkownik nr: 859

A p[ingi ida miedzy tymi kompami? Jeli tak to: http://www.lanforum.net/Problem-z-udostepn...ows-t10134.html

+Quote Post
tobix
post Nov 28 2009, 19:58:35
Post #3

User

sprawdzalem niestety nie widza sie wyskakuje ze host jest nie osiagalny i tak 4x.
Prosilbym o wszystkie mozliwosci co pokolei zrobic aby polaczyc siec.
Mam nortona 2006 wylaczony firewall i zabezpieczenia z antywirusa.

+Quote Post
KolleK
post Nov 29 2009, 14:22:50
Post #4

Guru

Jesli pingi nie ida to znaczy ze jest problem z kablem lub sieciowkami.

+Quote Post
johnx
post Nov 30 2009, 12:59:33
Post #5

Guru

Użytkownik nr: 753

albo z tym nortonem...

+Quote Post
tobix
post Jan 7 2010, 23:27:28
Post #6

User

Witam, po dluzszym czasie udalo sie polaczyc dwa komputery w mala siec. Teraz potrzebuje innej rady. Mianowicie mam ip na komputerach, 1) 192.168.0.1 a na drugim 2)192.168.0.2.
Kontrolki sie swieca w gry mozna grac itp, ale chce udostepnic drukarke i internet a na komputerze 2 widze w otoczeniu sieciowym pliki udostepnione na komputrze 1 wyskakuje blad. Druga sprawa to ze kiedy pinguje komputer 1 do 2 ping jest wszystko ladnie, a z 2 na 1 wyskakuje ze minal czas i tak 4 razy.
Prosze o pomoc i jakies sugestie i tak chcialbym zapytac czy internet radiowy (PLAY) da rade podzielic na dwa komputery moze byc tez tak ze jak 1 komp nie wlaczony to na 2 nie ma internetu.

Dziekuje i Pozdrawiam
Tobix.

+Quote Post
KolleK
post Jan 8 2010, 10:36:57
Post #7

Guru

Jk pingi nie ida to znaczy ze je norton blokuje pewnie otoczenie sieciowe tez. Da sie podzielic, komp musi byc wlaczony zeby na drugim byl net, chyba, ze bedziesz sobie przepinal modem miedzy kompami.

+Quote Post
tobix
post Jan 8 2010, 11:18:18
Post #8

User

Dzieki, miales racje w nortonie byla blokada. Ping jest i otoczenie tez lecz kiedy probuje wejsc w zasoby to wyskakuje mi zebym podal haslo. Usuwalem juz goscia z zasobow sieciowych i dalej prosi o kod. Ikona internetu pokazala sie w polaczeniach na drugim komputerze ale nie moge korzystac z internetu przez drugi komputer. Jaki moze byc tego problem?
Dziekuje za pomoc

+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 7 September 10 - 21:17:32
skretka.net - sieci bezprzewodowe